ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Λέγεται, ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «Βήλος» που εξελίχθηκε σε «Μήλος» και σημαίνει «πρόβατο». Το νησί κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και έχει δώσει σημαντικό μεταλλευτικό πλούτο: οψιδιανό στους προϊστορικούς χρόνους, καολίνη και ποζολάνων στους ιστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, και πρόσφατα μπετονίτη και περλίτη.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα. Υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα – η Αφροδίτη της Μήλου – το οποίο τώρα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, βρέθηκε στη Μήλο το 1820, ενώ το αντίγραφό του βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα. Οι κατακόμβες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.

Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Φτιάχτηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και φαίνεται πως οι ταφές αυτές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου αιώνα μ.Χ. Οι κατακόμβες με τη σημερινή τους μορφή αποτελούν ένα σύμπλεγμα από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ταφών λαξευμένων στα τοιχώματα.

Η Μήλος χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η Μήλος είναι ένα ενεργό ηφαιστειογενές νησί και η ιδιαιτερότητά του αυτή την καθιστά μοναδική στα τοπία με τα διαφορετικού είδους πετρώματα και αποτελούν αντικείμενο μελέτης επιστημόνων απ’ όλο τον πλανήτη.

Στη Μήλο φτάνει κανείς με αεροπλάνο ή με πλοίο όπου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια. Το νησί προσφέρει τη δυνατότητα εκδρομών με αυτοκίνητο ή με καραβάκι. Στον Αδάμαντα σε μια έκταση 10 στρεμμάτων βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο – Γεώργιος Ηλιόπουλος. Οι κάτοικοι της Μήλου, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, προσκαλούν σε γιορτές και εκδηλώσεις, όπου έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες, ντόπιο κρασί και με τους ήχους νησιώτικης μουσικής να χορέψετε και να διασκεδάσετε.